Fëmijët që hanë peshk një herë në javë ose më shumë flenë më mirë dhe arrijnë rezultate më të larta në testet e IQ (test inteligjence) se fëmijët që nuk hanë peshk ose nuk e kanë këtë rutinë. Kjo sipas studimit të publikuar muajin e kaluar në revistën shkencore Raportet.

Studimet kanë treguar një lidhje midis omega-3s dhe acideve yndyrore esenciale të gjetura në shumë lloje të peshqve(përfshirë salmonin, sardelet dhe tonin) dhe inteligjencës së përmirësuar si dhe gjumit më të mirë.

Në studimin e ri janë përfshirë më shumë se 500 fëmijë kinezë midis moshave 9 dhe 12 vjeç. Ata i’u përgjigjën pyetjes se sa shpesh kishin ngrënë peshk në muajin e kaluar, me mundësi duke filluar nga “kurrë” në “të paktën një herë në javë”.

Fëmijët e moshës 12-vjeçare, përfunduan një test IQ, që shënoi aftësitë e tyre verbale dhe jo verbale. Fëmijët që thanë se hanë peshk gjatë javës arritën pikë më të larta në testet e IQ, në krahasim ata që thanë “rrallë” ose “kurrë” nuk kemi ngrënë peshk.

Prindërit gjithashtu i’u janë përgjigjur pyetjeve në lidhje me cilësinë e gjumit. Ku nga përgjigjet u arrit në përfundimin, se fëmijët që konsumojnë me shpesh peshk bëjnë një gjumë më të qetë sa ata që konsumojnë më pak ose nuk konsumojnë fare.

Studiuesit rekomandojnë shtimin gradual të peshkut në dietën e një fëmije.”Fëmijët duhet të prezantohen në fillim e shijen e peshkut,” tha Jennifer Pinto-Martin, një bashkautor i studimit dhe drejtorit ekzekutiv i Qendrës Penn për Iniciativa Shëndetësore Publike. Për sa kohë që peshku nuk ka kocka dhe copëtohet lehtë, fëmijët mund të fillojnë të hanë atë rreth moshës 2 vjeçare.”Prezantimi i shijes së hershme e bën atë më të këndshëm”, tha Pinto-Martin./Përshtati Valmira Dalipi/Dritare.net

Burimi: Dritare.net

Linku i artikullit origjinal: ift.tt/2F2bSxT

%d bloggers like this: